Pohodlie rodinného domu v bytovom komplexe. Investor BTK a architekti z FVA ťahajú za jeden povraz

Pohodlie rodinného domu v bytovom komplexe. Investor BTK a architekti z FVA ťahajú za jeden povraz
 

V Záhorskej Bystrici vzniká komplex bytových domov, ktoré svojimi technickými vlastnosťami, dômyselným dizajnom a komfortnými dispozíciami prinášajú klientom vysokú pridanú hodnotou.

„Byty v Karpatium rezidencii nie sú čisto vypočítané podľa excelovskej tabuľky, my aj investor BTK sme trvali na použití slušných materiálov, aby boli všetky byty príjemné na bývanie ako pre jednotlivcov, tak i dvoj- a viacčlenné rodiny,“ hovorí Ing. Mgr. art. Martin Vanko, za architektov z FVA, spoločnosti, ktorá poskytuje komplexné architektonické služby a projektové práce vrátane autorského a technického dozoru.

Spoločne s Ing. Mgr. art. Ľubomírom Fuňom založili firmu v roku 2006 a ich tím sa odvtedy značne rozrástol. „Nezáleží na mierke ani typológii stavby, každý projekt má svoje špecifiká, ktoré vieme našimi vedomosťami obsiahnuť,“ hovorí Ing. Vanko. Ing. Fuňa nadväzuje na rozhovor o vysokej odbornosti kolegov slovami „Je to taká renesančná činnosť. Spojujeme architektúru a remeslo, umenie a remeslo.“

Výstavbu obytného komplexu Karpatium rezidencie zadal investor, spoločnosť BTK – bývanie, teplo, klimatizácia, ktorá má viac ako 20 rokov skúseností s realizáciou moderných nízkoenergetických stavieb vysokej kvality. Poctivosť realizácie a následná spokojnosť klientov hovoria sami za seba. Investor BTK a ich partner FVA majú dlhodobé dobré vzťahy. Dve firmy jednajú ako jedna a do diela pretavili spoločnú víziu – vytvorenie príjemného bývania s pridanou hodnotou.

Karpatium rezidencie pozostáva z troch štvorpodlažných a troch päťpodlažných bytových domov prepojených podzemnou garážou, na streche ktorej sa nachádza komunitný park. Tím FVA sa bravúrne vysporiadal s umiestnením celého komplexu do svahovitého terénu, ako i s nečakaným nálezom prameňa podzemnej vody.

 

Investor trval na použití nadštandardných materiálov. V základnej cene bytu sú napríklad hliníkové okná s tepelne-izolačnými vlastnosťami prekračujúcimi požiadavky noriem, chladenie prostredníctvom podstropného a parapetného fan-coilu, či podlahové kúrenie, bežne predávané ako nadštandard.

„Kládli sme veľký dôraz na dispozície, aby sa dali izby dobre zariadiť pre pohodlný život. Snažili sme sa eliminovať nosné steny v byte pre čo najväčšiu variabilitu miestností a možnosť posunov priečok, ktoré nemajú statickú funkciu. To sa do veľkej miery podarilo a byty, najmä tie na prízemí, majú vďaka štedrým predzáhradkám prvky rodinných domov. Každá miestnosť má kvalitné osvetlenie denným svetlom. Viedla nás myšlienka priniesť kvalitu, na ktorú je človek zvyknutý v rodinnom dome,“ hovorí so zápalom Ing. Marián Jakubjak.

Ing. Fuňa dodáva „Byty riešime internou súťažou tak, ako keby sme v nich chceli sami bývať. V tíme máme rôzne vekové kategórie, každý člen má nejaké zažité skúsenosti, ktoré dali projektu osobný charakter. Asi preto máme tak veľkú pozitívnu odozvu.“

K otázke inovácií, ktoré Karpatium rezidencie prináša, sa vyjadril Ing. Vanko „Prefabrikované diely urýchľujú a spresňujú výrobu, či už sa jedná o autá alebo stavby. Pre nás to znamená prácu naviac, pretože musíme každý diel nakresliť, so všetkými otvormi, trasovaním a vývodmi inštalácií.“ Ing. Jakubjak doplňuje „Pri filigránových prvkoch využívame spojenie prefabrikovaného betónu s monolitickým za účelom dosiahnutia výrazného zlepšenia akustických vlastností, spresnenia a zrýchlenia výstavby.“

https://www.asb.sk/architektura/bytove-domy/pohodlie-rodinneho-domu-v-bytovom-komplexe-investor-btk-a-architekti-z-fva-tahaju-za-jeden-povraz