Rodinný dom B

Typ projektu Návrh rodinného domu
Rok 2016
Rozsah 210 m²
“V návrhu sme sa snažili v maximálnej miere využiť potenciál pozemku a jeho orientáciu voči svetovým stranám. Dom sme preto na pozemok osadili tak aby vytvoril akúsi bariéru od priamych pohľadov z ulice a zaručil tak intimitu jeho obyvateľom.” Ing. Mgr. art. Ľubomír Fuňa autorizovaný architekt - partner

Začiatok projektu siaha až do roku 2012, kedy nás majitelia domu, ktorí sú zároveň našimi dobrými priateľmi oslovili s požiadavkou na návrh domu. Navrhovať dom pre priateľov je vždy veľkou výzvou, ale aj záväzkom zároveň. Na základe našich spoločných stretnutí vznikol lokalitný program, ktorý mimo iných obsahoval napríklad požiadavky aby bol dom svetlý, s veľkými presklenými plochami a s kontaktom do záhrady.

KLIENT
Súkromný investor

MIESTO
Malinovo, okres Senec

STUPEŇ PROJEKTOVEJ DOKUMENTÁCIE
Stavebné povolenie, Realizačný projekt, Projekt interiéru

STUPEŇ INŽINIERSKEJ ČINNOSTI
Stavebné povolenie

 

V návrhu sme sa preto snažili v maximálnej miere využiť potenciál pozemku a jeho orientáciu voči svetovým stranám. Dom sme preto na pozemok osadili tak aby vytvoril akúsi bariéru od priamych pohľadov z ulice a zaručil tak intimitu jeho obyvateľom počas relaxu v časti záhrady. Vďaka tomuto riešeniu sme si mohli dovoliť oplotenie zo strany ulice navrhnúť tak aby nevytváralo klasickú vysokú bariéru. Práve naopak oplotenie siaha len do výšky pása čo nabáda okoloidúcich nazrieť do predzáhradky, ktorá dotvára celkový obraz tohto pohľadu. Hmota prízemia je v pôdoryse tvarovaná do písmena "L" tak aby dom naplno využil orientáciu voči svetovým stranám. Túto bielu hmotu akoby obaľuje šedá hmota druhého nadzemného podlažia. 

Dispozičné riešenie objektu vychádza z poznania požiadaviek, potrieb a zvyklostí majiteľov domu rovnako ako zo znalosti lokality, do ktorej sa objekt osádza a orientácii pozemku voči svetovým stranám. Vstup do domu tvorí priedomie, ktoré je zapustené do hmoty domu vďaka čomu je chránené voči vplyvom poveternosti. Tento priestor sme ešte zvýraznili nasvietením línií zapustenej hmoty. Za vstupom sa nachádza priestor predsiene ktorý je od obytnej časti domu oddelený polotransparentnou stenou s plnými dverami. Použitím postranného svetlíka sme chceli podčiarknúť priehľady skrz dom aby línie nekončili stykom plných hmôt ale aby plynuli voľne ďalej. Tento moment sme v dome použili viackrát. Po vstupe do obytnej časti návštevníka uvíta priestor, do ktorého centra sme osadili stredový ostrov s kuchynskou časťou, krbom a tiež s priestorom pre relax. Pri návrhu sme vychádzali z indícii majiteľov, ktorý spolu radi komunikujú počas varenia. Aby sme sa vyhli optickej bariére v podobe ostrovného digestoru sme tento nahradili typom, ktorý je integrovaný do stropného podhľadu. Vstupy do pomocných priestorov kuchyne ako je komora s čiernou kuchyňou a práčovňa so skladom sme integrovali v rámci nábytkovej zostavy, do ktorej sú osadené aj ostatné kuchynské spotrebiče. Časť kuchynskej linky s umývacím priestorom sme zapustili do niky v stene, v ktorej je osadené panoramatické okno, ktoré prináša denné svetlo. Nakoľko je majiteľka domu milovníčkou živých kvetov a všetkej zelene, čo je inak možné vidieť aj na dokonale upravenej záhrade, je v tejto časti kuchyne použitá prírodná zelená machová stena.  Na priestor kuchyne plynule nadväzuje jedálenská časť, ktorá je orientovaná smerom do záhrady. V obývacej izbe, ktorá tvorí s kuchyňou a jedálňou jeden otvorený priestor, je umiestnená aj hmota schodiska, ktorá do seba pojala množstvo úložného priestoru a plynule prechádza do nábytkovej zostavy TV steny . Schodisko ústi na druhé nadzemné podlažie kde sú umiestnené dve izby, ktoré prepája spoločná kúpeľňa. Tieto sú orientované s výhľadom do časti záhrady. Súčasťou poschodia je aj chodba, ktorá okrem základnej funkcie plní aj úlohu šatníka. Tento je orientovaný po celej dĺžke komunikácie a poňal do seba množstvo úložných priestorov. Celý priestor chodby je na svojich koncoch presvetlený veľkými presklenými plochami. 

V priestore obývacej izby sme taktiež navrhli veľkú presklenú plochu orientovanú k oploteniu so susedným pozemkom. V spolupráci so záhradným architektom sa vďaka realizácii výsadby okrasnej zelene podarilo vytvoriť živý obraz, ktorý sa tak počas roka mení. Za spoločenskou časťou je umiestnená časť pre majiteľov domu. Táto vznikla vzájomným prepojením šatníku, spálne a kúpeľne. Tieto priestory sú navzájom opticky prepojené vďaka použitiu svetlíkov. Zo spálne je priamy výstup na terasu a do záhrady.

V interiéri sme použili prírodné materiály v ich čo najprirodzenejšej podobe v kombinácii s monochromatickými farbami v odtieňoch bielej a antracitovej. Na podlahu sú použité parkety s dubovou dyhou. Použité materiály sú v príjemnej symbióze so zeleňou, ktorou majiteľka dom doplnila. Nábytky boli remeselne vyrábané v celom rozsahu,  tak aby sa vedeli maximálne prispôsobiť potrebám majiteľov domu. Minimalistický dizajn a jednoduché kubické tvary sú podporované a zvýraznené líniovým osvetlením, ktoré sme zapustili do podhľadu.

Foto: Tomáš Manina

Máte záujem o projekt od FVA?

Architektúrou od FVA získate nehnuteľnosť, ktorá bude presne zodpovedať Vašim požiadavkám, a ktorá svojím funkčným dizajnom prispeje k Vášmu dobrému imidžu a vyššej hodnote Vašej investície.

Kontaktujte nás